Wyposażenie kuchni w restauracji włoskiej – praktyczne porady

Wyposażenie restauracji lub innego lokalu gastronomicznego powinno być przede wszystkim praktyczne, funkcjonalne i przemyślane. Wymaga dużego nakładu inwestycyjnego, dlatego należy przygotować projekt i listę zakupów. Niezbędne w restauracji są m.in. urządzenia do pieczenia, sprzęt do chłodzenia i mrożenia, meble ze stali nierdzewnej i akcesoria drobne. Co na pewno trafi na taką listę zakupów?

Przestrzeń w restauracji, barze lub innym lokalu gastronomicznym powinna być jak najlepiej zagospodarowana i wykorzystana, co ułatwi załodze pracę. By ekipa pracowała wydajnie, zainwestuj w odpowiednie urządzenia – jak m.in. piec do pizzy, piec indukcyjny, robot kuchenny czy maszynka do mielenia mięsa. Poniżej kilka urządzeń, które są niezbędne w niemal każdym lokalu.

Piec do pizzy

Wydajny i profesjonalny piec do pizzy to niezbędne urządzenie w pizzerii oraz lokalu z włoską kuchnią. Stanowi jeden z największych wydatków, ale i najważniejszych zakupów. Jeśli jednak pizza będzie czołową pozycją w menu, należy przemyśleć jego zakup. Piec do pizzy powinien być solidnie wykonany i wydajny – pozwoli przygotować pizzę zgodnie z tradycyjną włoską recepturą. Poza tym każdy pizzaiolo, czyli specjalista od wypiekania pizzy, pracuje jedynie na profesjonalnym sprzęcie.

Maszynka do mielenia mięsa

Nie ma znaczenia, czy serwujesz kuchnię włoską, czy polską, maszynka do mielenia mięsa na pewno się przyda. Dania typu makron ragu, kotlety z mielonego mięsa czy bakłażan nadziewany mielonym i sosem pomidorowym, zyskały ogromną popularność. Do ich przyrządzenia niezbędna jest maszynka do mielenia mięsa, w której można szybko i bez problemów idealnie zmielić mięso automatycznie. W hurtowniach do wyboru są różne sprzęty – postaw na nowoczesne, wydajne i solidne maszynki elektryczne.

Piece gastronomiczne do restauracji

W kuchni ważną rolę pełni piec, który służy do przygotowywania różnych dań. Umożliwia przede wszystkim pieczenie, ale nie tylko – można w nim grillować, dusić, podgrzewać, rozmrażać, a często nawet gotować na parze. Dostępne są różne modele, które mogą oferować też opcje dodatkowe. Piece różnią się między sobą, dlatego należy wybrać odpowiednie urządzenie do swojego lokalu i potrzeb.

Bemary gastronomiczne

Bemar to jeden ze sprzętów gastronomicznych, którego nie może zabraknąć m.in. w hotelowej restauracji. Pozwala na odpowiednią funkcjonalność, bo pełni bardzo ważną rolę – utrzymuje gotowe dania w określonej temperaturze przez kilka godzin. Do wyboru są m.in. bemary nastolne, stacjonarne, hotspot, jezdne czy mobilne albo typu bufet.